Karate

Budo-Nord har under mer än 40 år skapat och tillverkat dräkter, bälten, skydd och annan utrustning för Karate. I Budo-Nords sortiment finns dräkter för både nybörjare och elit, för träning och tävling.

Karate (空手)(Kara 'tom', te 'hand') är en självförsvar som räknas till den japanska budon. Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa söder om Japan. Kung-fu, förd till ön av kineser, finns i karatens rötter, eventuellt kombinerad med andra, redan existerande inhemska kamparter.

Från början skrevs också karate med ett annat kanji för "kara". Detta kanjitecken betydde "Kina" och karate stod alltså från början för "Kina-hand". När karaten fördes till de japanska huvudöarna under 1900-talets första årtionden, en period starkt präglad av nationalism, ändrades detta till ett kanji som betyder "tom". Efter andra världskriget spreds karaten över världen främst genom att japanska instruktörer startade skolor/klubbar runt om i världen. I den västerländska kulturen blev detta under andra hälften av 1900-talet en gradvis övergång från rent självförsvar till en sport.

Visa mer.

I karate utförs attacker och försvar med maximal styrka och snabbhet, där fullständig kontroll eftersträvas. Bra karate kräver snabbhet, timing, koordination och styrka. Karateträning innebär en utveckling av kroppens motoriska förmåga, smidighetsträning, konditionsträning, mental träning, disciplin och mer. De allra flesta som tränar karate tävlar aldrig. De tränar för sin egen utvecklings skull och i sin egen takt. Man kan träna tillsammans även om man är på olika nivåer när man tränar grundtekniker och kombinationer. Många klubbar har tex stora grupper där föräldrar och barn tränar tillsammans.

De som tävlar gör det i två kategorier. KATA och KUMITE.

Kata är förutbestämda rörelsemönster med olika längd. Dessa skall utföras korrekt, med hastighet, timing och kraft. Något som blir allt svårare ju längre katan är och beroende på teknikernas svårighetsnivå. Det finns ingen fysisk motståndare, svårigheten ligger i att utföra rörelserna korrekt. Utförandet poängbedöms av domare och högsta poäng vinner.

Kumite innebär kamp. Det finns flera olika system att tävla i. I Sverige är de flesta klubbar organiserade under RF och Svenska Karateförbundet. SKF är i sin tur en medlem av World Karate Federation och de flesta tävlingar i Sverige hålls därför med WKFs regelverk. Det innebär kortfattat kamp mot motståndare med kontrollerade tekniker. Man måste kontrollera sin attack så att inte motståndaren skadas. WKF har en omfattande tävlingsverksamhet med Premier League, Europamästerskap, VM mm. I augusti 2016 beslutade Internationella olympiska kommittén (IOK) att karate tillsammans med fyra andra sporter blev de nya sporterna i det olympiska programmet till olympiska sommarspelen 2020 i Tokyo.

Karate har som idrott ca 23 500 utövare i Sverige och ca 100 miljoner runt om i världen (2016). De yngsta är mellan 4-4 år gamla. Någon övre gräns finns inte men utövare som är 85 år och äldre finns

Visa mindre.

Artiklar 1 till 24 av totalt 196

per sida

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Artiklar 1 till 24 av totalt 196

per sida

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer här.
x