Karate

Budo-Nord har under mer än 40 år designat och tillverkat dräkter, bälten, skydd och annan utrustning för karate. I Budo-Nords sortiment finns dräkter för både nybörjare och elit, träning och tävling.

Karate (空手)(Kara 'tom', te 'hand') är en kampsport - ursprungligen utformad enbart som självförsvar - som tillhör den japanska budon. Karaten kommer ursprungligen från ön Okinawa, söder om Japan. Kung-fu, förd till ön av kineser, finns i karatens rötter, eventuellt kombinerad med andra, redan existerande, inhemska kampsporter.

Från början skrevs också karate med ett annat kanjitecken för "kara". Detta tecken betydde "Kina" och karate stod alltså från början för "Kina-hand". När karaten fördes till de japanska huvudöarna under 1900-talets första årtionden, en period starkt präglad av nationalism, ändrades detta till ett kanjitecken som betyder "tom". Efter andra världskriget spreds karaten genom att japanska instruktörer startade skolor runt om i världen. Under 1900-talets andra hälft skedde en gradvis övergång från rent självförsvar till sport.

Visa mer.

I karate utförs attacker och försvar med maximal styrka och snabbhet, där fullständig kontroll eftersträvas. Bra karate kräver snabbhet, timing, koordination och styrka. Karateträning innebär en utveckling av kroppens motoriska förmåga, smidighetsträning, konditionsträning, mental träning, disciplin och mer. De allra flesta som tränar karate tävlar aldrig. De tränar för sin egen utvecklings skull och i sin egen takt. Man kan träna tillsammans även om man är på olika nivåer när man tränar grundtekniker och kombinationer. Många klubbar har t.ex. stora grupper där föräldrar och barn tränar tillsammans. De som tävlar gör det i två kategorier: KATA och KUMITE. Kata är förutbestämda rörelsemönster med olika längd. Dessa skall utföras på ett visst sätt, med korrekt hastighet, timing och kraft, något som blir allt svårare ju längre katan är och beroende på teknikernas svårighetsnivå. Det finns ingen fysisk motståndare, svårigheten ligger i att utföra rörelserna korrekt. Utförandet poängsätts av domare och högsta poäng vinner. Kumite betyder kamp. Det finns flera olika system att tävla i. I Sverige är de flesta klubbar organiserade under RF och Svenska Karateförbundet (SKF). SKF är i sin tur medlem i World Karate Federation (WKF) och de flesta tävlingar i Sverige hålls därför med WKFs regelverk. Det innebär kortfattat kamp mot motståndare med kontrollerade tekniker. Man måste kontrollera sin attack så att motståndaren inte skadas. WKF har en omfattande tävlingsverksamhet med Premier League, Europamästerskap, VM mm. I augusti 2016 beslutade Internationella olympiska kommittén (IOK) att karate tillsammans med fyra andra sporter blev de nya sporterna i det olympiska programmet till OS 2020 i Tokyo. Karate har som idrott ca 23 500 utövare i Sverige och ca 100 miljoner runt om i världen (2016). De yngsta utövarna är så unga som 4 år, men någon övre gräns finns inte.

Visa mindre.

20 artiklar

per sida

20 artiklar

per sida

-->Betala med Klarna faktura, konto, kort eller internetbank
 
Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer här.
x