Halloween

Vi på Budo & Fitness / SBI Sport firar Halloween torsdag 31 Oktober och Fredag 1 November med skrämmande bra priser på utvalda produkter.

Halloween infaller alltid den 31 oktober, i alla fall enligt amerikansk och irländsk tradition. I dessa länder firas halloween 2019 alltså torsdagen den 31 oktober. I Sverige är det vanligt att halloween antingen firas den 31 oktober eller på fredagen den vecka då den 31 oktober infaller. Denna fredag kallas för Alla helgons afton. 2019 är Alla helgons afton fredagen den 1 november.

Många tror att halloween är en amerikansk tradition, men halloween kommer ursprungligen från Irland och är betydligt äldre än våra maskeradfester. Ursprunget till firandet är en keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då trodde man att de döda återvände till jorden, och man tände eldar för att skrämma bort häxor och onda andar som också härjade fritt denna kväll. Halloweenfirandet har såklart förändrats genom åren, men det är fortfarande de där onda andarna som står i centrum för högtiden!

Halloween är alltså en högtid med mycket gamla traditioner, men när kom halloween till Sverige egentligen? Det dröjde ganska länge, först under 1950- och 60-talet fick man upp ögonen för högtiden tack vare amerikanska TV-serier och filmer. Och det var först på 1990-talet som firandet med läskiga utklädnader och dekorationer etablerade sig på allvar i Sverige.

10 Item(s)

per page

10 Item(s)

per page

This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here.
x